Elcenter – därför stöttar de Borås Pride: ”Vi fick ett uppvaknande”

Elcenter AB är en Silverpartner till Borås Pride 2019. Andréa Johansson, delägare, berättar om företagets policy, funderingar, utveckling och så om kollegan Madeleine som fick dem alla att vakna upp.

 

Varför vill ni stötta Borås Pride?
– Vi har tidigare år varit med och sponsrat för den goda sakens skull, egentligen utan att reflektera över det. Men för två år sedan fick vi ett uppvaknande när vår Nicklas på företaget berättade att han identifierade sig som kvinna, säger Andréa Johansson, och fortsätter:
 
– Det fick oss att vakna till och granska hur vår egen policy kring HBTQIA-frågor såg ut. Våra medarbetare slöt upp bakom Madeleine och stöttade henne, det var egentligen inga konstigheter alls. Men jag är otroligt imponerad av Madeleine som hade modet att komma ut i en ganska så stereotyp hantverkarbransch.
Vi har kommit närmre dessa frågor nu när vi har fått se vilken kamp som Madeleine fått utstå i form av väntetider på att få sin utredning klar
– Vi har kommit närmre dessa frågor nu när vi har fått se vilken kamp som Madeleine fått utstå i form av väntetider på att få sin utredning klar. Genom att stötta Borås Pride känner vi att vi kan stötta Madeleine lite extra.
 
Vad tänker du om HBTQIA i samhället i dagsläget?
– Jag kanske är naiv men jag uppfattar det som att vi har fått ett mer accepterande klimat kring detta. Det kan såklart blir bättre genom att företag, organisationer och skolor aktiv arbetar med allas lika värde, säger Andréa Johansson och berättar vidare:
 
– Som arbetsgivare surrade många frågor i mitt huvud om vad jag behövde tänka på när Nicklas kom ut som Madeleine. Vilket bemötande skulle Madeleine få av sina kollegor? Av andra hantverkarkollegor ute på byggen? Behövde jag ordna ett separat omklädningsrum?
Som arbetsgivare surrade många frågor i mitt huvud
Bild: Andréa Johansson, delägare Elcenter AB. 

– Men Madeleine möttes av en stor acceptans av både kollegor och av kunder vilket var skönt att se. Vad gällde kläder och omklädningsrum så var det enkelt avklarat genom att vi hela tiden höll en öppen dialog.

Kommer vi att se er någonstans under Borås Pride?
– Vi håller på att diskutera lite kring hur vi kommer medverka. Det som jag hoppas att Borås Pride leder till är till eftertanke hos alla arbetsgivare. Det är lätt att färglägga sin logotype i pridefärger och därmed säga att man stöttar men kanske svårare att aktivt och dagligen ta sig tid att hålla en inkluderande arbetsmiljö på företaget.

Det är lätt att färglägga sin logotype i pridefärger och därmed säga att man stöttar men kanske svårare att aktivt och dagligen ta sig tid att hålla en inkluderande arbetsmiljö på företaget

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *