En exklusiv intervju med Katja, årets Parad-DJ

DJ KATJA GUSTAFSSON

DJ Katja Gustafsson är en av Sveriges internationella elektroniska DJs. Hon har djat på de stora dansgolven med 800-4000 personer och inför Prideparader i storstäder så som Berlin, Barcelona, London, Los Angeles och New York med en publik upp mot 500 000. I år kommer hon till Borås Pride! Hon smäller av invigningen den 15 juni med sin låt ”Human Right”, och håller oss varma i kläderna under paraden med ett dj-set. I en exklusiv intervju berättar Katja om sin bakgrund, samt om varför det känns viktigt för henne att prioritera en liten stad som Borås, fastän hon har djat i storstäder runtom hela världen. Hon berättar också om hur det var att växa upp som regnbågsbarn i Stockholm.

Det är en kvick och tillmötesgående Katja Gustafsson som svarar på mina mejl under lördags kvällen – fastän hon snart ska upp på scen på Hard Rock cafe i Stockholm. Katja verkar inte ett dugg stressad över det späckade schemat som väntar framför henne. Efter Borås har hon en spelning i Västerås, och sedan bär det av mot de stora scenerna i Schweiz och Tyskland. Men hon förklarar att det är såhär hon trivs med vardagen. Det är såhär hon har valt att forma sitt liv.

Katjas resa började på S:t Eriks Sjukhus i Stockholm, när de smaragdgröna ögonen mötte världen för första gången. Armarna som tog emot henne var den kärleksfulla unga föräldern Ninas, och fastän barndomen kom att kantas av utmaningar, så brast aldrig det band som knöts mellan dem den dagen.

– Vi flyttade mycket, berättar Katja. Från ett kollektiv i innersta stan till en vackert belägen villa i Solna som fungerade som ett boende för ensamstående. Därifrån till Rinkeby och tillbaka till Solna, var jag spenderade resten av min uppväxt. Fram och tillbaka for vi. 

Med blicken i backspegeln fortsätter hon att förklara:

– Jag har alltid haft ett väldigt stort intresse för ljud, så länge jag kan minnas. Tillexempel brukade jag spela in läten med hjälp av en liten gul kassettbandspelare när jag var barn. Utöver ”ljuden” var jag en typiskt sportnörd och spelade allt ifrån fotboll till tennis och ishockey.

Men att vara tjej och sportintresserad hade även sina motgångar. Katja kände av normernas stränga piska redan som ung. I fyran, när det blev allmänt känt att hon gillade både killar och tjejer, fick hon byta namn från Katja till ”den sjungande fotbolls-flatan”. 

   

– Jag tyckte att det där med att vara man eller kvinna var så töntigt! Kunde inte alla bara få vara vem de var oavsett kön? Och varför skulle jag bli behandlad annorlunda för att jag var född kvinna?

Detta blev en inställning som följde Katja resten av livet. Det är också en av anledningarna till varför hon vill spela på Borås Pride:

– I tio års tid har jag rest nästan varje helg och djat runt om i världen. Men jag tackar alltid ja till Pride-spelningar eftersom jag stödjer dem av hela mitt hjärta.

– När du, Katja, spelade under Stockholm Pride år 2016, gjorde du i ordning ett ”Prideparty-set” med kändisar så som Zara Larsson, Beyoncé, Missy Elliot och Rihanna, vilken musik kan vi förvänta oss under Borås Pride?

– Bra fråga! Jag är inte helt hundra själv på vilka låtar jag kommer ha med än. Jag brukar göra ett urval utifrån sisådär hundra låtar dagen innan. Men ingrediensen för att göra ett grymt Prideparty-set är att spela musik som publiken känner igen och kan sjunga med i! Så jag kommer att spela både gamla och nya hits, och jag kan göra en spotifylista efteråt för de som vill lyssna!

– I år ska du både delta i invigningen för Borås Pride, den 15 juni, och i den glada paraden den 17:onde, vart tar du vägen där i mellan?

– Jag har inte hunnit titta i Pride-programmet ännu, men det kommer jag självklart att göra så att jag inte missar något under fredagen. Sedan vet jag att min dotter Freja vill åka till Borås Djurpark, vilket var en stor hit förra året!

Här ger Katja och Freja oss en personlig hälsning, de är taggade till 100% inför spelningen här!

Freja är en punkt i Katjas liv vart hennes berättelser ständigt återkommer. Den söta dottern föddes 2015 och var det som, enligt henne själv, gjorde henne redo att inta ”svensson-livet”. Ett liv som hon fram tills dess hade motarbetat. I samband med att Freja börjar förskolan till hösten och att Katja firar 10 år som professionell dj, så har hon utvidgat sitt konst-spektrum till att släppa egen musik, däribland låten ”Systerskap”.

 – Jag ska försöka hinna med att skicka in ett bidrag till Mello och göra låtar ihop med andra artister jag känner runtom världen. Det kändes som om det var på tiden att jag skapade egen musik då jag har gått en utbildning för elektronisk musikproduktion tidigare.

– För att avsluta intervjun med ännu mer kärlek, vad betyder Pride för dig?

– Pride betyder väldigt mycket för mig. Det är så enormt viktigt världen över, att få se personer våga ta ställning och stödja sina medmänniskor. Det är viktigt att stötta varandra i ett samhälle och det är viktigt att våga stå upp för vad en tycker är rätt. Tystnad är det som är farligt. Jag firar Pride för alla dom som inte kan, får eller som inte längre är med oss.

Se mer av DJ Katja här:

http://www.facebook.com/KATJAartisti

http://www.facebook.com/DJKATJAGUSTAFSSON/

 

Nathalie Majdek Mathisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *