Lär känna schlagerkungen Noel Andersson Köhler!

God eftermiddag! Idag går startskottet för West Pride i Göteborg, vilket vi tycker är en fantastisk uppladdning inför Borås Pride! En annan fantastisk typ utav uppladdning är våra modellpresentationer. Idag kan ni läsa lite mer om Noel Andersson Köhler, schlagerkung extraordinär som även är känd från Youtube!

DSC_0037

Noel Andersson Köhler är 24-åringen från Göteborg som berikar Borås Pride med sin blotta närvaro samt en föreläsning. Eller han bor förresten i Partille, ”det är viktigt att vara tydlig med det för att inte kränka Göteborgarna”, enligt honom själv. Noel är även aktuell med den egna dokumentärserien Min transresa på Youtube. Vi slog oss ned en stund med Noel i RFSL Borås egna soffor, precis innan hans föreläsning för Transgruppen – ett uppdrag han är nervös inför men med facit i hand klarar galant. Transgruppen slår deltagarrekord för kvällen och alla närvarande är mer än nöjda.

Vid födseln gavs Noel gavs det biologiska könet ”tjej”, men han kände tidigt att han var transperson.
— Egentligen har jag känt det hela livet, men när jag var 17 år träffade jag för första gången en transperson, och först då kunde jag sätta ord på det.

Till en början ville Noel gå direkt på utredning för att få en diagnos, vilket innebär att en kan genomföra en så kallad könskorrigerande behandling. Men han kände själv att han inte var redo.
— Jag var bara runt 18 år då, så jag bestämde mig för att vänta. Och när jag var 23 kände jag mig redo, berättar han.

Noel kom ut som transperson för sina närmaste i april 2014 genom ett facebookevent. I eventet förklarade han hur han kände och vilket namn och pronomen han ville att de skulle använda.
— Till eventet bjöd jag in mina närmaste, och alla tog det bra. Men så har jag också valt att ha väldigt fina människor runt mig, säger han med ett stort leende.

Just nu har Noel genomgått en operation, en mastektomi, och går på hormoner sedan nio månader tillbaka. Även om det finns vissa frågetecken kring hormondoser och hälsan så är det en väldigt glad Noel som berättar om sin resa på andra sidan soffan.
— Jag mår så bra i livet just nu!

Han märker dock av en stor skillnad i bemötande från samhället. Han blir mindre ifrågasatt nu när han är kodad som man än när han var kodad som kvinna.
— Jag blir lyssnad på i högre utsträckning, nu lyssnar folk och jag ser hur lätt det är att flyta in i det och inte se sina egna privilegier.
Men även om det är lätt att flyta in i privilegier är Noel en väldigt reflekterande person, han lyfter också hur det finns vissa uppfattningar om hur transpersoner ska vara och se ut.
— Jag tycker att det är sjukt tråkigt att transmän inte får ha smink, eller typ rosa kläder, det ifrågasätts. Man får inte ha ett uttryck som är ett slags mellanläge. Fast det struntar jag i, jag älskar glitter och schlager. Jag har alltid glitter när jag går ut på krogen! utbrister han glatt.

Och vi kan inte annat än hålla med; glitter och schlager är helt fantastiskt!

Spana in första delen av Min transresa nedan!

Ladda upp inför Borås Pride med Noel!

Vad betyder Pride för dig?

Pride handlar om allas lika värde och är till för alla, men särskilt de som inte kan/får ta del av samhället på samma sätt som normen. Pride är också en sjukt bra plattform för att sprida kunskap. Det uppmärksammas och når även de som kanske inte annars hade tagit till sig budskapet.

Hur viktigt är det med Borås Pride?

Det är jätteviktigt. Pride behöver synliggöras överallt, särskilt i mindre städer där det kanske inte är lika accepterat att vara HBTQ-person.

Var hittar vi dig under Borås Pride?

Jag och Mimie Märak kommer att ha ett samtal med rubriken ”Do we – We do”. Sen så kommer jag såklart också att röra mig runt på festivalområdet och ta del av festivalen!

Vilket är ditt bästa uppladdningstips inför Borås Pride?

Mitt bästa tips är att kolla upp vad man vill gå på i tid, så hinner man ladda upp innan. Jag brukar själv välja att kolla på saker jag inte har sett förut för att lära mig något nytt.

One thought on “Lär känna schlagerkungen Noel Andersson Köhler!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *