Litteraturtips under Borås Pride

 Linn Sjölin  driver, tillsammans med sina två partners, ett queer-fokuserat bokförlag samt en PR-byrå för HBTQIA+ böcker, Gurt Dog Press och B Proud PR. Förutom detta så driver de också en familjeblogg där de recenserar böcker med HBTQIA+ tema, både ungdoms- och vuxenböcker, samt barnböcker tillsammans med deras trillingar.

En hälsning från Linn:
HBTQIA+ representation i böcker, och annan media, är otroligt viktigt för att sprida kunskap, förståelse, respekt och för att nomalisera alla olika typer av sexualiteter och könsidentiteter, och såklart även etniciteter, funktionsvaritationer med mera. Ingen identitet under HBTQIA+ paraplyet är något nytt. Vi har alltid funnits här och kommer alltid finnas, det handlar bara om att vi måste få rätten att synas lika tydligt och leva lika öppet som alla andra. Oavsett hur du ser ut och vart i världen du än kommer ifrån, så ska du ha friheten att vara och älska vem du vill. För att sprida mer förståelse och öppensynhet på HBTQIA+ personer så spelar representation en stor roll.

För mig själv som queer person så betyder det enormt mycket att kunna se mig själv, samt andra queera personer, representerade i de böcker jag läser. Och för icke-queera personer är det också otroligt viktigt för att få förståelse och en mer öppen syn på HBTQIA+ personer. Om jag ska ta mig själv, och min familj, som exempel, så möter jag en hel del frågor på grund av det faktum att jag är polyamorös och bisexuell och lever med två partners, och att våra barn har tre föräldrar. Frågor som de flesta heterosexuella personer som lever i tvåsamhets-relationer troligtvis aldrig behöver besvara. Jag tror att många HBTQIA+ personer känner samma sak. Självklart är inte alla frågor fel att ställa, och jag svarar gärna på frågor som är ställda på respektfulla och positivt nyfikna sätt. Vi kan inte skapa mer öppenhet och förståelse om vi inte tar oss kraften och tiden att svara på andra människors funderingar. Så länge de frågorna och tankarna inte är dömande såklart.

Men för att också minska på obekväma frågor och oförståelse, så behöver vi se mer representation av alla olika sexualiteter och könsidentiteter i exempelvis böcker. Och vi behöver även lyfta fram de böcker med HBTQIA+ karaktärer som redan finns, speciellt de som också är skrivna av HBTQIA+ personer. Därför tänkte jag prata lite om några av mina favoriter, för att förhoppningsvis ge er några nya titlar och författare att sätta upp på er att-läsa-lista. 

Kom jättegärna och hälsa på oss under Borås Pride, på Hemgården, där vi har ett bord. Vi kommer att prata böcker och även sälja lite och ge ut lite fler rekommendationer.

Jag tycker det är extra viktigt med mångfaldig representation i just barnböcker, för om alla barn får chansen att läsa sagor och se bilderböcker med en mer färgglad mix av karaktärer, så kommer de också att växa upp med en mer vid och öppen syn på människorna i sin omgivning. Dessutom kan de också få så otroligt mycket styrka av att kanske få se sig själva och/eller sina familjer representerade i sagorna de läser. Vi behöver fler sagor om prinsessor, prinsar, drakar och enhörningar som är både homosexuella, pansexuella, polyamorösa, trans, intersexen såklart. Detta är speciellt viktigt i barn- och ungdomsböcker, då vi påverkas så otroligt mycket av vad vi ser och hör under vår uppväxt.

Vi behöver dessa böckerna, både för att våra barn ska få se sig själv, sina familjer och kanske sina vänner representerade, men också för att starta viktiga konversationer med våra barn om just representation, mångfaldighet och inklusivitet. För, oavsett om du växer upp i en regnbågsfamilj eller inte, så är chansen otroligt stor att du många gånger i livet kommer träffa på HBTQIA+ personer, och detta kommer inte vara något främmande för dig om du sett deras identiteter representerade i de böcker du läst som liten, eller läser som vet finns massor av fantastiska barnböcker med HBTQIA+ karaktärer.

Bokbord
Plats: Hemgården
Dag: Torsdag 6/8, fredag 7/8 & lördag 8/8
Tid: 10:00-18:00
Arrangör: RFSL Sjuhärad & ABF Sjuhärad

Tips om HBTQI-böcker för vuxna
Plats: Den här programpunkten upplevs digitalt via våra sociala medier
Dag: Fredag 7/8
Tid: 17:45-18:00
Arrangör: RFSL Sjuhärad, Gurt Dog Press och B Proud PR

Tips om HBTQI-böcker för barn
Plats: Den här programpunkten upplevs digitalt via våra sociala medier Dag: Lördag 8/8
Tid: 14:00-14:10
Arrangör: RFSL Sjuhärad, Gurt Dog Press och B Proud PR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *