Sagostund med Bland Drakar & Dragqueens

Bland drakar och dragqueens heter det prisbelönta teatersällskapet med kända svenska drag-artister som framför interaktiva sagostunder för barn. Sedan 2017 turnerar sällskapet runt hela Sverige.


Läsandet minskar bland barn och unga idag. Samtidigt ökar mobbing och utanförskap. Det vill de ändra på.

Författaren och regissören Petter Wallenberg har därför grundat Nordens största dragshow-teatersällskap Bland drakar och dragqueens där kända svenska dragartister framför interaktiva sagostunder för barn. Sedan premiären 2017 på Stadsbiblioteket Stockholm har de turnerat i hela Sverige till fullsatta bibliotek, teatrar och skolor. Artisterna – Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, samt utbildade lärare och pedagoger.


Varje sagostund är en färgsprakande konfettibomb där dragshowens glamour möter sagornas värld. Det blir ett unikt möte som lockar till läsande och visar att alla människor får vara som de vill. Med hjälp av engagerande scenkonst och inkluderande pedagogik gör de publiken till aktiva deltagare som får sjunga, dansa, fantisera och uttrycka sig fritt!

Bland drakar och dragqueens har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris, lyfts fram som Läsande Förebilder av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet. För sitt arbete med Bland drakar och dragqueens utnämndes grundaren Petter Wallenberg till“Årets folkbildare 2022” av Stockholms stad.

Sagostunden är en programpunkt under Borås Pride och arrangeras i samarbete med Stadsbiblioteken i Borås. Under Borås Pride hålls sagostunden med dragartisten Björta.

Bild: Björta. Fotograf: Peter Knutson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *