Tack

Borås Pride 2022 är över för den här gången och i år kunde vi träffas, samtala, skratta, gråta, kramas, lyssna men också tillsammans gå på gatorna i en kärleksfylld parad för att stolt visa vilka vi är, visa vårt stöd, visa att tillsammans är vi starka.

Vi har haft privilegiet att ha en rad olika artister, föreläsare, författare etc. hos oss i år som gett oss så mycket. Livsöden, erfarenheter, uppträdanden, kunskap, berättelser, visioner, utställningar, workshops m.m. Allt detta tillsammans för att manifestera och visa att all kärlek är bra kärlek och att vi alla är olika på våra egna sätt men att vi ändå alla är lika värda. Vi är oerhört glada att ha haft er hos oss.

Den gångna veckan har vi haft ett gäng ideella funktionärer som slitit från tidig morgon till sena timmen för att allt skall klaffa med logistik, teknik, mat, pride park, parad, tältbygge m.m. Utan dessa eldsjälar vågar jag säga att det hade varit omöjligt att ro hem detta. Det finns en gräns för hur mycket en person klarar av själv men när vi är flera som går tillsammans – då kan vi utföra underverk. Ett stort tack till alla våra funktionärer – jag har sagt det flera gånger innan men det tål att upprepas, ni är guld värda – tusen gånger om!  

Ett arrangemang som Borås Pride går heller inte att genomföra utan allt stöd från det offentliga, näringslivet och samarbeten med organisationer och föreningar. Tack vare er så får vi möjligheten att lyfta fram dessa viktiga hbtqi-frågor för allmänheten och sätta Borås på kartan som en stad som absolut ligger i framkant kring dessa frågor. Tillsammans är vi starka och vi är oerhört tacksamma för ert stöd.

Den stora frågan för många är om Pride behövs över huvud taget 2022 och andra undrar varför det inte finns en parad för heterosexuella. Alla har det väl bra nu? Måste de homosexuella visa upp sig så mycket? Straighta gör ju inte det. Nej, var tacksam för att ni inte behöver det säger jag då.

Hatet mot hbtqi-personer finns där ute men det kanske inte är lika lätt att se om man själv inte upplever det personligen. Mobbingen på arbetsplatsen, blickarna och ropen på stan för att du håller din partner i handen, föräldrar som inte vill veta av sina barn för att de definierar sig som en hbtqi-person, barn och unga som varje dag har en klump i magen på väg till skolan för att de vet vad som väntar – glåporden på skolgården, i matsalen, i korridorerna.

Det hjälper inte att ni kallar oss för äckliga bögar när vi ex. står på Stora Torget i Borås och säljer regnbågsflaggor. Ni kan kalla oss vad ni vill, ni kan stirra, ropa, men om ni tror att vi kommer sluta kämpa för varje person som bara vill få leva för den man är – då tror ni fel. Det spelar ingen roll hur många regnbågsflaggor ni river ned och bränner – vi kommer fortsätta upp nya. Ni kan inte stoppa oss.
Sverige har kommit långt när det gäller hbtqi-frågor men det finns mycket kvar att göra.

Till sist, ett stort tack till alla er som på något sätt deltagit i Borås Pride, besökt några av våra programpunkter, gått med i paraden, lyssnat på musikuppträdanden, besökt våra utställare i parken etc. Vi hoppas att ni fått med er något från Borås Pride och har ni förslag på inslag till nästa år får ni gärna höra av er.

Borås Pride 2022 är över men arbetet kring hbtqi-frågorna fortsätter, RFSL Sjuhärad arrangör till Borås Pride arbetar med dessa frågor året om i olika verksamheter. Borås Pride försvinner inte. Arrangemanget kommer tillbaka. Men fram tills nästa år så fortsätter arbetet och vill du engagera dig så är du välkommen – en enkel början kan vara att bli medlem i RFSL Sjuhärad. Vill du veta mer om hbtqi-historia så är du välkommen att kontakta oss.

Nu skall vi vila upp en stund och sedan fortsätter arbetet med Borås Pride 2023 för självklart kommer vi tillbaka nästa år – redan nu kan vi berätta att vi kommer förbättra upplägget kring Borås Pride för att göra det mer tillgängligt för alla besökare.

Än en gång, stort tack och Happy Pride!

Daniel Karlsson
Projektledare Borås Pride


Foto: Jacob Lidman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *