Spana in Pride-modellen och makeupexperten Lii Karlberg!

Förra veckan stämde vi av läget med Noel Andersson, och idag är det dags för en presentation av nästa Borås Pride-modell, vår ursnygga RFSL-ledamot Lii Karlberg!

DSC_0157

Lii är 26 år gammal och bor just nu i Borås efter en vända i Brighton, England, men är i färd med att prova på England ännu en gång. Vi träffar Lii en solig förmiddag på Wayne’s coffee med en förbryllande perfekt makeup trots värmen.
— Smink är mitt stora intresse och det jag verkligen vill jobba med. Jag kan liksom sitta i timmar och kolla på Youtube-tutorials på contouring! utbrister hon. 

Till hösten väntar förmodligen en utbildning till makeupartist, och det är tydligt att detta är något Lii verkligen brinner för. Men möjligheten att uttrycka sig fritt har inte alltid funnits för henne. Tidigt kände Lii att hon var en tjej och inte ”pojke” som det tillskrivits på BB.
— Redan som barn brukade jag tänka att jag kanske skulle få vakna upp nästa dag som flicka. Min mamma trodde nog att jag var homosexuell, men det var inte något som jag kom ut med, även om jag gillade killar, berättar hon. 

Det var först som artonåring som Lii vågade berätta om hur hon kände.
— Jag berättade först för min mamma. Jag sa till henne: ”jag är en tjej, jag skulle ha varit född som tjej egentligen”. Mamma grät när jag berättade, dels av lättnad för att hon förstod varför jag hade mått dåligt så länge. Jag hade varit deprimerad som tonåring och nu föll bitarna på plats.Men hon grät också av nervositet för hur andra skulle behandla mig.
Fast oron visade sig vara obefogad. När Liis mamma berättade för släkt och vänner tyckte ingen ”något negativt alls”. För Lii blev det en lättnad av att ha berättat för sin omgivning. Men det fanns ändå någon slags skam.
— Jag är 26 år nu, och när jag växte upp var det inte så öppet eller vanligt med synliga transpersoner. Det fanns ingen att se upp till, som det gör idag. Jag kände mig väldigt ensam. Men jag började leva som tjej och det var ju väldigt skönt, berättar hon.

Lii funderade också en del på namn. Till en början var hon inne på Ashley.
— Mamma gillade dock inte det så mycket, hon tyckte att det kunde bli svårt att uttala, så hon föreslog Lii. Och jag gillade det! Det fungerar bra både på engelska och svenska, säger hon och ler stort. 

Efter att Lii kommit ut som transperson påbörjade hon utredning för könskorrigering. Själva utredningen tog ett år och var en jobbig process att genomgå.
— Du känner hela tiden att du måste övertyga läkare och psykologer om att du är en transperson. Jag vet ju att jag är det. Jag fick tillslut hormoner och tid för operation, men var tvungen att gå ner en del i vikt innan. Den delen var tung, eftersom jag längtade så mycket efter att få genomföra allt. Men jag gick ner i vikt och kunde gå vidare med operation och hormonbehandlingar, säger hon lugnt. 

Ladda upp inför Borås Pride med Lii!

Kan du ge något bra smink- eller hårtips till oss inför Borås Pride?
Jag älskar ju peruker, jag har flera stycken faktiskt! Det är ett väldigt roligt sätt att variera sitt utseende med. En utav mina peruker är rosa, så en sån borde ju passa väldigt bra till Pride! Till West Pride gjorde jag också en regnbågssminkning (kolla in den nedan!)

13479370_1039640249489446_1565139700_n

Här hittar ni en tutorial för att själva kunna återskapa Liis supersnygga, superpride-iga sminkning:

 

Vad betyder Borås Pride för dig?
Mycket. RFSL är det enda HBTQ-forumet här i Borås och det är så viktigt att vi syns. Och det tror jag verkligen att vi gör i och med Pride! Folk måste få veta att vi finns och kunna komma till oss. Det är kul att allt är gratis, inget kostar och det är viktigt. Borås Pride blir faktiskt min första, därför känns det extra kul att det är i min egen hemstad som jag går för första gången.

Var kommer vi att hitta dig på Borås Pride?
Överallt. Jag har ingen specifik uppgift, men jag kommer att vara med på invigningen, och festerna såklart! Dagtid hittar ni mig i parken bland utställarna, där vi arrangerar tälten och volontärerna.

Vad är ditt bästa uppladdningstips inför Borås Pride?
Ta med er så mycket positiv energi som möjligt! Och har ni inte det så lär ni få det på plats!

2 thoughts on “Spana in Pride-modellen och makeupexperten Lii Karlberg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *