Möt RFSL Borås vice ordförande, tillika Pride-modellen Teddi Gelander!

Nu börjar det närma sig startdatumet för Borås Pride och vi ska naturligtvis ladda upp för detta med vår sista modellpresentation. Och det är ingen annan än RFSL Borås egen vice ordförande Teddi Gelander!

Det är en något stressad Teddi som möter oss vid RFSL Borås informationstält under Borås marknad. Växelkassa ska fixas och bilar hämtas ut.
— Det är mycket som ska ordnas. Men det är ju också kul!

Teddi är född och uppvuxen i Borås. Som barn visste Teddi tidigt att hon var en transperson, men kunde inte sätta ord på det förrän hon blev äldre.
— Som barn ville jag vara pojke, jag kände mig aldrig som tjej. Det var först som artonåring som jag började läsa om detta och jag fick en sorts förklaring på hur jag kände. 

Det är en bekväm och lugnt leende Teddi som vi ser framför oss idag. Men vägen till denna Teddi har enligt henne själv varit väldigt jobbig.
— Jag har stridit mycket med mig själv under åren, berättar hon.
Som tonåring mådde Teddi väldigt dåligt, men det riktiga helvetet började som artonåring.
 — Jag hade väldiga dippar och kraschar. Mycket berodde nog på att jag hade hållit allt inom mig tidigare, och jag projicerade problemet och komplexen på andra saker. 

Men vändningen kom i samband med en helt fruktansvärd tragik. När Teddi var 24 år gammal gick hennes lillebror Daniel gick bort, bara arton år gammal.
— Ett år efter hans död kände jag att jag behövde prata med någon, jag var nära ett meltdown. Då fick jag kontakt med sjukhusprästen Claes Björnram som jobbar med krishantering.
Teddi började gå och prata med Claes, och det blev enligt henne själv en slags vändning.
— Han får en att tänka till och ger så otroligt mycket energi. Han är en trygghet, men jag själv hjälpte till att må bättre. Då började jag berätta för min omgivning att jag är transperson.

Namnet Teddi var något som hon började använda som 24-åring.
—Det var ett namn som kändes bra eftersom det är rätt neutralt och är både ett kill – och tjejnamn. Vår katt heter faktiskt Freddi! säger hon skrattandes.
 Och i samband med detta började Teddi också att vara stolt över sig själv.
— Då hittade jag mitt uttryck och mig själv. Men jag är inte färdig än, säger Teddi med ett litet leende och fortsätter:
— Jag funderar på hur långt jag vill ta mitt uttryck; vill jag stanna där jag är eller ta det ett steg längre? Jag tror ändå att jag har hittat en balans. Men problemet är att andra inte ser mig som jag ser mig. Jag ser inte min kropp som kvinnlig, men det gör andra, och det är där problemet ligger.

Ladda upp inför Borås Pride med Teddi!

Vad betyder Pride för dig?
Det betyder vad namnet säger; Var stolt! Jag gick faktiskt mitt första pridetåg förra sommaren, det var väldigt speciellt. Det handlar om att kunna vara stolt över den man är. 

Vad betyder Borås Pride för dig?
Det betyder jävligt mycket jobb! Nämen det är skithäftigt, det här kommer att bli över förväntan. Det är väldigt roligt att att så många lokala företag vill gå in och stödja Borås Pride eftersom det är första gången det anordnas. Det lägger också ett stort ansvar på oss. 

Var kommer vi att hitta dig under Borås Pride?
Jag kommet att vara på golvet och ta hand om säkerheten, förutsatt att jag får ledigt från jobbet inom vården. Det innebär att jag kommer att röra mig där saker händer helt enkelt, på de ställen som drar mycket folk blir det en högre skaderisk och där har jag en övergripande blick. 

Vilket är ditt bästa tips för att ladda upp inför Borås Pride?
Svida om till slips eller fluga, gärna black tie. Blanda en torr martini. Skaka, häll upp och släng i en grön oliv. Servera och känn dig som en kung.

2 thoughts on “Möt RFSL Borås vice ordförande, tillika Pride-modellen Teddi Gelander!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *