After-Pride: Föreläsning med David Zaar

En helt fantastisk första Borås Pride är över, men vi tänkte hålla kvar litegrann i kärleksyran och skriva om några av de akter som framträdde under helgen. 

Först ut är  David Zaar, som vid endast 21 års ålder har startat eget företag som föreläsare. Under fredagen fanns möjlighet att lyssna på när David berättade om sin väg till att prata framför människor.

David Almedalen

David är född och uppvuxen i Trelleborg, en ”skithåla” enligt honom själv. Som tonåring fick han utstå hot och trakasserier i hemstaden, mycket på grund av att han var en person som stod ut i mängden.

– Jag hördes och syntes mycket för jag höll på med teater och fanns därför med på affischer och lokaltidningen.
Mobbingen och kränkningarna eskalerade när David var 17 år gammal.
– Jag kunde gå till ICA och få höra ”Din jävla bög, du borde inte få finnas” skrikandes efter mig. Jag blev förföljd, de kom och knackade på dörren hemma, så jag var livrädd, berättar han.
Även fast Davids pappa var väldigt öppen och förstående, vågade han inte berätta för sin familj hur det låg till.
– Pappa sa alltid att en får älska vem den vill. Ändå vågade jag inte berätta om mobbingen eller min bisexualitet förrän några år senare. 

Trakasserierna mot David gick så pass långt att han en dag övervägde att ta sitt liv. Men något inom honom sa emot.
– Jag tänkte att ”men då vinner ju dom”. Istället ska jag bli framgångsrik och jag ska ta revansch.
Så David spelade The Sounds – Something to die for på repeat, och började bygga upp sin självkänsla.
– Jag började göra listor på vad jag är bra på. Det handlar om att känna att man är värd något. Att jag är värd för den jag är. Sen fick jag också bra hjälp från skolkuratorn.
Han började också att löpträna, och fann sig själv ofta stannandes vid sin mammas grav.
– Där kände jag ett lugn och en ro, berättar han.

David gick ut gymnasiet med goda betyg och siktet inställt på Stockholm. Där fanns också förebilden och inspirationen Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, en person och entreprenör som David sett upp till länge.
– När jag fyllde 19 år önskade jag mig att få gå på Blondinbellas föreläsning i Stockholm, och pappa gav mig det i present. Det var där och då jag bestämde mig för att själv bli entreprenör, berättar han.

David hittade en mentor i Maria, som varit hans projektledare i Trelleborg. Maria peppade honom att berätta om sin historia för andra. Så som 19åring registrerade David sitt företag. Nu föreläser han på olika platser och sammanhang, många skolor i Stockholmsområdet har fått besök av David. Och han känner att han har fått sin revansch.
– När jag hade en föreläsning i Trelleborg så var det fullsatt i lokalen. Jag kunde knappt tro det, ”folk vill träffa dig” sa bokaren. Jag fick ordna med en bil som tog hem alla presenter, säger han skrattandes.

Kolla in Davids blogg här: http://www.zaarenterprises.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *