After Pride: Strula med Siri

After Pride fortsätter, och denna gång tänkte vi skriva lite om supercoola flatproggbandet Strula med Siri, som framträdde på Borås både under fredagen och lördagen! Vi hade turen att få oss en liten pratstund med hela bandet innan deras soundcheck på stora scenen.

DSC_0037

Strula med Siri startades 1998 och består av Sylvia Villför (percussion och sång), Elin Z Jynfors (sång) Helena Stenarv (gitarr, dragspel, munspel och kör), Lovisa Hallstedt (fiol, kör), Annika Petersson (bas, cello) samt Lina Hultman (flöjt, sax). Stilen är proggig, full av feministiska budskap och insvept i melodisk folkmusik. Så bra det kan bli helt enkelt! ”Flatprogg deluxe” beskrev någon det för ett antal år sedan. Och det kan Strula med Siri skriva under på, även fast det är svårt att placera dem i något stilistiskt fack.
– Vi har försökt att definiera vår stil, det är mycket progg, men vi inspireras också av folkmusik. Alla vi lyssnar ju också på olika typer av musik, berättar de när vi slår oss ner på några träbänkar på den kommande kvällsserveringen intill scenen.
Men olikheterna blir en styrka och skapar dynamik och känsla av variation i gruppens låtar.
– Jag skulle exempelvis själv aldrig skriva en kärlekslåt, säger Sylvia Villför och skrattar.

Strula med Siri sjunger om feminism, något som blivit mer och mer av ett genomgående tema i gruppens låtar.
– Vi har alltid varit feministiska, och inriktade på kärlek. Men vi har blivit mer feministiska med åren, berättar Lina Hultman, som var med och startade bandet 1998.
Gruppens texter handlar ofta om kärlek mellan kvinnor, något som fortfarande anses utanför normen att skriva om. Men Strula med Siri möts bara av kärlek när de bryter normen.
– Det här (Pride) är ju vår arena, det är vänster och feministiskt. Vi blir hyllade snarare än att bli mötta av motstånd. Men det är klart att det finns de som ifrågasätter och förminskar, berättar Helena Stenarv, och fortsätter:
– Ibland kan någon ”hylla” att vi är så bra med tanke på att bandet enbart består av kvinnor. Det är klart att vi är bra! Varför skulle vi inte vara bra?

Just nu håller Strula med Siri på att spela in nytt material, vilket är något av en längre process med tanke på allt annat som pågår i bandmedlemmarnas liv 20 år efter bandets start. Men de har inte tappat sin vision eller revolution:
– Vi vill fortsätta att utmana oss själva med nya genres, det gäller att hitta nya former! säger de och gungar med till tonerna av LASH från stora scenen.

Lyssna på undertecknads favoritlåt av Strula med Siri på Spotify!

 

One thought on “After Pride: Strula med Siri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *