Häng med bakom kulisserna till vår funktionärsutbildning!

 

Foto: Sari Hevosaho

I misten av tunna, seglande vattendroppar står Annelie Jonsson utanför RFSL:s trappuppgång och tar i hand med funktionärerna när de anländer till framgården. Det har uppstått en fördröjning, men trotts att funktionärerna får vänta på utsidan syns inga sura miner. Medan Annelie vankar stressat längst med entrén pratar funktionärerna stillsamt. Flera av dem uppger att de är nöjda med att få vara här och hjälpa till.

Idag är det andra utbildningstillfället för funktionärerna i Borås Pride. Nu ska de få lära sig mer om vilka aktiviteter som finns, om säkerheten under paraden, och om syftet bakom arrangemanget. I år har över 25 personer anmält sig till tjänsten och gemensamt för alla är att de vill bidra till en förändring för HBTQIA+- personer. Antalet deltagare har också ökat från förra året, vilket passar bra till aktiviteterna som beräknas bli tio stycken fler.

Plötsligt öppnas dörrarna till hjärtat av RFSL. Skaran av nyfikna funktionärer slingrar sig uppför trapporna surrandes likt förnöjda bin. Helena Ahlstedt som, tillsammans med Annelie, ansvarar för utbildningen pekar mot en smörgåsbuffé medan hon riggar några sladdar och startar en powerpoint. Funktionärerna tar diskret för sig.

Annelie tillkännager att det kan bli svårt för funktionärerna att vara auktoritära under arrangemanget. Men hon förklarar att det är nödvändigt för att värna om festivalens gemenskap och säkerheten.

– Sedan är det viktigaste såklart att ni har kul, fortsätter hon medan gästerna plockar till sig av det som finns mellan gurkfatet och kaffebryggarn. Därför får ni funktionärer vara med och bestämma inom vilket område ni ska arbeta! Vi har en mängd aktiviteter, som jag och Helena tänkte börja med att gå igenom.

Att fixa iordning salen går fort när flera händer hjälper till. Snart har den ensamma lokalen förvandlats till ett varmt arbetsrum och funktionärerna tuggar på sina mackor framför Mimmi Fasth; en utbildare inom HBTQIA. Hon inleder med att förklara bokstävernas betydelse och trotts att det är kunniga personer som fyller stolarna idag går Mimmi igenom allting grundligt. Det visar sig vara tacksamt då några ansikten skiner upp allteftersom frågetecken klarnas ut.

Alla funktionärer deltar aktivt i samtalen. Till och med den yngsta som sitter längst bak på en barstol höjer sin ton så att den räcker över salen. Vad som lägger lock på pratet är däremot de skrämmande siffrorna på antalet transpersoner, förlorade i självmord. Funktionärernas ansikten börjar hänga i deras händer, och rynkade pannor gnuggas med pennor. Det är jobbigt att bli påmind om samhällets orättvisor, men Mimmi vägleder dem genom materialet med en van röst.

Efter en aplåd, och en kort bensträckare, så tar Peder Liljeroth över med information från Räddningstjänsten Södra Älvsborg. En plastdocka blir målet för hans hjärt- och lungräddning, och när dockan sedan spricker brister gruppen ut i ett välbehövligt skratt som får de sista spänningarna från dödssiffran att ge efter.

Gruppen håller en god ton genom tre timmar av intensiv utbildning, och det råder inga tvivel om att det här gänget kommer sprida mycket glädje under Borås Pride!

Nathalie Majdek Mathisen

One thought on “Häng med bakom kulisserna till vår funktionärsutbildning!

  1. ❤????
    Underbart att läsa, varmt välkommen att skriva för oss på RFSL Borås Sjuhärad och Pride.

    Värme vila och ljus

    Thera Sebastian Therese Jacobzon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *